Ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον για παιδιά και γονείς.

Το κέντρο είναι συμβεβλημένο με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

+30 694 733 2974

info@milo.com.gr

Καλάβρυτα

Ελ. Βενιζέλου

10:00 - 21:00

Δευτέρα - Παρασκευή

+30 694 733 2974

info@milo.com.gr

Καλάβρυτα

Ελ. Βενιζέλου

07:30 - 19:00

Δευτέρα - Παρασκευή

Ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον για παιδιά και γονείς.

Το κέντρο είναι συμβεβλημένο με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

+30 694 733 2974

info@milo.com.gr

Καλάβρυτα

Ελ. Βενιζέλου

10:00 - 21:00

Δευτέρα - Παρασκευή

+30 694 733 2974

info@milo.com.gr

Καλάβρυτα

Ελ. Βενιζέλου

07:30 - 19:00

Δευτέρα - Παρασκευή

Λογοθεραπεία

question 2004314 1920

Λογοθεραπεία ορίζεται η επιστήμη που ασχολείται με την Πρόληψη, Αξιολόγηση, Διάγνωση και Θεραπεία Διαταραχών Λόγου, Ομιλίας και Επικοινωνίας.

Πότε ένα παιδί χρειάζεται λογοθεραπεία;

  • Ακούγετε να μην μπορεί να προφέρει σωστά ένα συγκεκριμένο γράμμα ή ήχο;
  • Επαναλαμβάνει συχνά λέξεις ή τραυλίζει;
  • Είναι πάνω από 2,5 ετών και χρησιμοποιεί ελάχιστες λέξεις συνολικά (15 με 20);
  • Οι ξένοι δεν καταλαβαίνουν τι λέει;
  • Παρατηρείτε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να εκφράσει τις σκέψεις του εύκολα και καθαρά;
  • Δυσκολεύεται να ακολουθήσει τις απλές οδηγίες σας;

Πότε πρέπει να ανησυχεί ο γονιός;

Πολλοί γονείς αγχώνονται με φυσιολογικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Συνήθως όταν δεν υπάρχει κάποιο μέτρο σύγκρισης, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν αν υπερβάλλουν ή όχι. Τα παιδιά κάνουν “άλματα ανάπτυξης” σε πολλούς τομείς της γενικότερης ανάπτυξής τους, συνεπώς και στην ομιλία τους. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες μπορεί να σημειώσουν τρομερή πρόοδο! Το πιο σημαντικό όμως είναι πως κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Δεν είναι συνετό να συγκρίνουμε την ανάπτυξη του παιδιού μας με άλλων συνομιλίκων χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν μας  την διαφορετικότητα και τον διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης. Αν παρόλα αυτά οι γονείς το κρίνουν απαραίτητο, μπορούν να απευθυνθούν σε έναν Λογοθεραπευτή για περισσότερες πληροφορίες και μια προληπτική αξιολόγηση. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιο πλέον να εμφανίζονται περιπτώσεις, όπου το παιδί παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες στο λόγο του, στην ομιλία του, ή στην φωνή του οι οποίες γίνονται εμπόδιο σε αυτό του το ταξίδι. Η επιστήμη της λογοθεραπείας, η οποία πλέον εμπεριέχει πολλά στοιχεία από την ψυχολογία και κοινωνιολογία, είναι εκεί για να βοηθήσει το κάθε παιδί που μπορεί να παρουσιάσει αυτές τις δυσκολίες και να το βοηθήσει αν τις ξεπεράσει.

head 3269125 1920

Τι είναι η Λογοθεραπευτική Αξιολόγηση;

Με επιστημονικό τρόπο δίνεται απάντηση στο ερώτημα αν το παιδί αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία λόγου και αν θα πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα θεραπείας.

Συνήθως ακολουθούμε τα εξής βήματα

  • Αρχικά οι γονείς καλούνται για τη λήψη ενός ολοκληρωμένου ιστορικού. Στο ιστορικό δίνονται πληροφορίες για την ανάπτυξη του παιδιού, το κληρονομικό υπόβαθρο, καθώς και ιατρικού τύπου δεδομένα.
  • Έπειτα έχουμε τη διαδικασία αξιολόγησης με το παιδί.
  • Ακολουθεί συνάντηση με τους γονείς όπου λαμβάνουν τη λογοθεραπευτική έκθεση, στην οποία περιγράφονται τα αποτελέσματα των δοκιμασιών, τα συμπεράσματα που προέκυψαν, καθώς και η τελική εκτίμηση για το αν αντιμετωπίζει το παιδί κάποια δυσκολία στην ομιλία και αν χρήζει θεραπευτικής παρέμβασης.

Η Διαδικασία Αξιολόγησης είναι μια ευχάριστη διαδικασία για τα παιδιά καθώς οι δοκιμασίες παρουσιάζονται μέσω του παιχνιδιού.

Ποιες δυσκολίες Λόγου αντιμετοπίζονται;

 

Αρθρωτικές Δυσκολίες

Φωνολογικές Δυσκολίες

Διαταραχές Φώνησης

Μαθησιακές Διαταραχές

Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές -Αυτισμός

Τραυλισμός

Λοιπές Ειδικές Δυσκολίες στην Ανάπτυξη του Λόγου και της Ομιλίας

Από ποια ηλικία ξεκινάει η Λογοθεραπεία;

Η Λογοθεραπεία είναι καλό να ξεκινά σε πρώιμα στάδια. Όσο πιο έγκυρη είναι η παρέμβαση τόσο πιο σίγουρα τα αποτελέσματα. Λαμβάνονται υπόψιν τα αναπτυξιακά στάδια του λόγου, που έχουν καταγραφεί από έρευνες σε μεγάλο αριθμό παιδιών, έτσι αξιολογείται η απόκλιση ενός παιδιού από το φυσιολογικό ρυθμό ανάπτυξης. Κάθε στάδιο ανάπτυξης του λόγου είναι σημαντικό για την εξέλιξη ενός παιδιού και αποτελεί το σκαλοπάτι για το πέρασμα στο επόμενο. Ο λογοθεραπευτής αξιολογεί όλα τα δεδομένα και δίνει τις σχετικές πληροφορίες και συστάσεις του στους γονείς. Η Λογοθεραπεία θα μπορούσε να ξεκινήσει από πολύ νωρίς (2-2,5 ετών) για Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές ή και αργότερα (4,5-5 ετών) για απλές Φωνολογικές και Αρθρωτικές Δυσκολίες.

Αποζημειώνεται η Λογοθεραπεία από τα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΕΟΠΥΥ);

Η Λογοθεραπεία αποζημιώνεται από όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία που ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ. Βασική προϋπόθεση είναι να διαθέτει το παιδί ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Φορέα, εγκεκριμένη από τον φορέα ασφάλισης. Με την εγκεκριμένη ιατρική γνωμάτευση και τα απαραίτητα έγγραφα από τον Λογοθεραπευτή, το πρόγραμμα αποκατάστασης καλύπτεται συνήθως ολόκληρο.